Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


Tove Jansson - Kesäkirja
Kustantaja ja julkaisuvuosi: WSOY, 2006
Alkuperäinen nimi ja julkaisuvuosi: Sommarboken, 1971
Suomentanut Kristiina Kesävuori
143 sivua

Saaristolaiselämää kuvaava tarina nuoresta tytöstä ja vanhasta naisesta sekä suomen pitkistä kesistä ja saariston tarjoamista mahdollisuuksista seikkailuun ja uuden oppimiseen.

Kesäkirja on enemmänkin kokoelma lyhyitä tarinoita saaristoelämästä kuin yksi konkreettinen tarina jolla on selkeä alku ja loppu (tosin voidaan sanoa, että tarina alkaa kesän alusta ja loppuu kesän loppuun.)

Sophien ja hänen iso-äitinsä suhde on mainio, ja rakastin lukea heidän yhteisistä seikkailuistaan heille niin rakkaalla saarella. Vaikka en itse ole viettänyt kesäkuukausia suomen saaristossa, kirja sai minut muistelemaan lapsuuteni kesiä mummoni mökillä Posiolla, ja kaikkia niitä asioita joita opin noiden kesien aikana.

Mummini kuoli huhtikuun alussa ja olin hieman huolestunut, että tämä kirja tulisi särkemään sydämeni jollain tapaa. Onneksi olin väärässä, sillä Janssonin teksti sai murheen sijaan minut muistelemaan mukavia muistoja mummistani. Pidin erityisesti Sophien iso-äidin suorista mielipiteistä ja siitä, että hän puhuu Sophielle suoraan sen sijaan, että kohtelisi häntä jotenkin itseään alhaisempana yksilönä. Sophie on toki lapsi, mutta sain sen kuvan, että romaanin iso-äiti pitää lapsenlastaan vertaisenaan, jonka tuloksena näiden kahden eri sukupolvea edustavan naisen suhde on rakentunut vahvalle pohjalle.

Tarinasta tulee selvästi esille se, että iso-äidin kesät saaristossa ovat hupenemassa. Hän liikkuu hitaaammin kuin aikaisemmin, lueskelee enemmän sängyssään kuin normaalisti ja kuluttaa enemmän aikaa askareisiin jotka hoituivat häneltä nopeammin aikaisempina kesinä. Oli kuitenkin ihanaa lukea, kuinka iso-äiti selvästi nauttii saarella viettämästään ajasta. Tämä sai minut miettimään sitä, kuinka surullista on, ettei mummini päässyt enää tulevana kesänä hänelle niin rakkaaseen mökkisaareensa.

Jansson oli minulle tuttu vain muumitarinoista, joten oli mielenkiintoista lukea jotain muuta hänen kirjoittamaansa. Janssonin proosa saa minut aina rentoutumaan -- se on helppolukuista ja viihdyttävää, mutta samalla löydän niin sanotusti simppeleiden sanojen ja lauseiden takaa jotain, jota voin pohtia syvemmin. Pienestä sivumäärästä huolimatta opin myös välittämään sekä iso-äidistä että Sophiesta.

Janssonin Kesäkirja on täydellinen valinta kesämökille luettavaksi. Tuskin maltan odottaa, että voin itse napata sen hyllystäni uudelleen luettavaksi pohjoisen valoisiin kesäöihin.


No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib