Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


Truman Capote - Kesän taittuessa
Kustantaja ja julkaisuvuosi: Tammi 2007 (Keltainen kirjasto: 378)
Alkuperäinen nimi ja julkaisuvuosi: Summer Crossing, 2005
Suomentanut Kaijamari Sivill
128 sivua

Truman Capoten Kylmäverisesti (In Cold Blood, 1965) on suosikkikirjani. Siitä huolimatta Capoten muu tuotanto on jäänyt minulle hieman mysteeriksi. Äitini oli bongannut Kesän taittuessa paikallisen kirjastomme kierrätyshyllystä, ja etsiessäni jotain lyhyttä luettavaa päätin tarttua tähän Capoten ensimmäiseen, vasta v. 2005 julkaistuun romaaniin.

Kesän taittuessa sijoittuu 1940-luvun New Yorkiin. Toinen maailmansota on ohi, sodassa mukana olleet nuoret miehet ovat palanneet takaisin kotiin, ja amerikkalainen yhteiskunta totuttelee elämään sodan jälkeen. Kirjan keskiössä on Grady McNeil, nuori yläluokkainen nainen, joka päättää viettää kesän kotonaan 5th Avenuella sillä aikaa kun hänen vanhempansa risteilevät Euroopassa.

Syynä New Yorkiin jäämiselle on Clyde, toisessa maailmansodassa taistellut juutalainen nuori mies jonka kanssa Grady on eräänlaisessa salasuhteessa. Clyde asuu vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Brooklynissa, joka on yläluokkaiselle Gradylle kuin vieras maa. Heidän eroavaisuuksistaan huolimatta, tai ehkä kenties juuri niiden takia, Gradyn ja Clyden suhde etenee intohimoisesti ja nopeasti New Yorkin kesän kuumuudessa.

Kesän taittuessa on kaukana täydellisestä, mutta siitä huolimatta se on viihdyttävä ja ajatuksia herättävä. Grady and Clyde sekä heidän välinen jonkintasoinen "kielletty rakkaus" tuntuu hieman kliseiseltä, mutta kirjaa lukiessa en voinut olla pohtimatta sitä, että näiden hahmojen kohtaamat ongelmat ovat hyvin todennäköisesti sen kaltaisia ongelmia, joiden kanssa varsinkin nuoret ihmiset kamppailivat sodan jälkeisessä maailmassa.

Capote tuo esille myös sukupolvien väliset erot etenkin Gradyn ja hänen äitinsä suhteen välityksellä. Gradyn äidillä on tietynlaiset odotukset tyttärelleen, jotka eivät täysin vastaa sitä, mitä Grady elämältään haluaa. On mahdollista jopa argumentoida, että Gradyn äiti yrittää elää omaa nuoruuttansa uudelleen tyttärensä kautta, mutta epäonnistuu siinä siksi, että Grady edustaa uutta, vapaampaa sukupolvea. Gradyn ja hänen äitinsä väliset kohtaukset olivatkin suosikkeja koko kirjasta, sillä tunsin, että niissä Capoten ironinen huumorintaju pääsi parhaiten näytille.

Rakastan New Yorkia kaupunkina, ja vaikka Kesän taittuessa on lyhyt, New Yorkista jollain tavalla tulee romaanissa oma hahmonsa. New Yorkin tärkein funktio romaanissa on tuoda esille Gradyn ja Clyden yhteiskunnallinen ero -- Grady asuu isossa asunnossa josta on näkymä Central Parkiin, kun taas Clyde asuu Brooklynissa hyvin mitäänsanomattomassa talossa. Grady on tottunut ovimiehiin ja sisäkköihin, kun taas Clyde, joka työskentelee parkkipaikalla, edustaa ns. palvelusväkeä, jota Grady pitää normaalina osana elämäänsä. Täten New York tapahtumien paikkana tuo myös esille Gradyn ja Clyden vastakkainasettelun ja näin ollen korostaa heidän suhteensa tietynlaista erikoisuutta.

Kesän taittuessa julkaistiin englanniksi v. 2005, vuosi sen jälkeen kun Capoten kirjallisuussäätiö sai kuulla, että Sothebyn huutokauppaan oli tarjottu myyntiin Capotelle kuuluneita papereita. Näiden papereiden joukosta löytyi neljä ruutuvihkoa, joihin Capote oli kirjoittanut käsin ensiromaaninsa käsikirjoituksen, joka julkaistiin vuosi myöhemmin englanniksi nimellä Summer Crossing. Mitä mieltä Capote olisi ollut kirjan julkaisusta? Sitä on tietenkin vaikea spekuloida, mutta Capoten kirjallisuussäätiöstä vastaavat tulivat siihen tulokseen, että vaikka romaani ei olekaan täydellinen, se on julkaisun arvoinen, lähinnä siksi, että se tarjoaa Capoten lukioille mahdollisuuden tutustua Capoten tyylin evoluutioon ensiteoksesta eteenpäin.

Olen ehdottomasti kiinnostunut lukemaan Capotea lisää lähitulevaisuudessa. Omistan englanninkielisen kokoelman Capoten novelleja, joten ehkä jatkan Capoteen tutustumista sen välityksellä.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib