Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


Tove Jansson - Muumipappa ja meri
Kustantaja & julkaisuvuosi: WSOY 1965
Alkuperäinen nimi: Pappan och havet
Suomentanut Laila Järvinen
182 sivua

Luin Muumikirjat ensimmäisen kerran joskus ala-asteella ja sen jälkeen olen palannut niiden pariin aina muutaman vuoden välein. Vaikka Muumipappa ja meri oli minulle kirjana jo tuttu, tämä oli ensimmäinen kerta kun luin sen aikuisena, jonka vuoksi tuntui että sain siitä ihan erilaisia tuntemuksia ja ajatuksia kuin aikaisemmin. Papan halu aloittaa alusta jossain, missä hän määrää asioiden kulun ja hänen perheensä halu mielyttää häntä sekä löytää heidän paikkansa heidän uudesta kodista saivat minut jollain talossa pohtimaan esim. elämääni yliopiston jälkeen. Kannattaisiko minun lähteä johonkin uuteen paikkaan etsimään ratkaisuja vai yrittää löytyy vastaukset kysymyksiini jo minulle tutusta paikasta?
"Suuri lähtö on yhtä tärkeä kuin ensimmäiset rivit kirjasta. Ne määräävät kaiken."
Muumeista lukeminen on äärimmäisen rauhoittavaa, viihdyttävää ja terapeuttista. Jostain syystä pystyin samaistumaan erinomaisen hyvin heidän pienien ja suurien ongelmiensa kanssa. Esimerkiksi Mamman halu saada puutarha vehreäksi myös uudessa saaressa sitoutuu hänen koti-ikäväänsä ja haluun saada uudesta paikasta kodinomainen. Huomaan itse tehteeni samoin, tosin minun tapauksessani ei ollut kyse puutarhasta.

Olen ollut Muumi-fani ihan lapsesta asti ja on tosi ihanaa huomata, että Muumit iskee minuun vielä aikuisenakin.

Kirjana Muumipappa ja meri ei kenties ole niin jännittävä ja tapahtumarikas kuin muut Muumikirjat. Sen taika piilee kenties enemmän sen tarjoamissa ajatuksissa kodista, matkustamisesta, itsensä löytämisestä ja uusista mahdollisuuksista.
"Huomenna on uusi pitkä päivä, aivan jokaisen oma alusta loppuun. Se on hauska ajatus."
Täytyy myöntää, että välillä olin hieman ärsyyntynyt Muumipappaan, ehkä lähinnä siksi, että hän haluaa tehdä kaiken itse, paitsi tietenkin ruoanlaiton, joka on Mamman homma. Mutta koska Muumipappa ja meri on lähinnä Muumipapan tarina yritin nähdä asiat hänen silmiensä kautta ja totesin, että jollain tasolla Muumipappa ja meri on myös tarina Papan maskuliinisuudesta ja sen kehityksestä.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib